Partener de proiect român
Proiectul pe scurt
Sinuciderea nu este niciodată consecința unei singure cauze sau a unui singur factor stresant, iar ratele de suicid prezintă variații, atât de la regiune, la regiune și comunități locale, cât și de-a lungul timpului și în cadrul diferitelor grupuri cu risc crescut.
Discrepanțele existente între ratele de suicid de la nivelul statelor membre și regiuni evidențiază nevoia dezvoltării unor abordări distincte, care să se potrivească contextelor locale și regionale.
Acest proiect reunește 15 parteneri din 11 regiuni, cu experiențe diferite în prevenirea suicidului, și promovează crearea de rețele durabile care să implice atât autoritățile publice, cât și părțile interesate și societatea civilă.
Website-ul Euregenas furnizează mai multe informații despre proiect, dar și știri și evenimente din domeniul prevenirii suicidului. O bază de date on-line, care conține o revizuire de literatură și modele de bună practică, oferă o imagine de ansamblu a situației actuale din UE cu privire la acest subiect. De-a lungul desfășurării proiectului, toate rezultatele și instrumentele create vor fi disponibile pe website. Vă rugăm să nu uitați să vă abonați la newsletter-ul Euregenas și să ne urmăriți pe Facebook și Twitter.
Obiective
- Identificarea și clasificarea bunelor practici existente în ceea ce privește acțiunile și strategiile de prevenire a suicidului.
- Realizarea unei analize a nevoilor părților interesate.
- Dezvoltarea și diseminarea unor ghiduri și instrumente cu strategii pentru prevenirea suicidului și sporirea conștientizării privind suicidul.
- Elaborarea specificațiilor tehnice pentru un model integrat on-line de sănătate mintală în scopul prevenirii sinuciderii.
- Îmbunătățirea cunoștințelor și a capabilităților profesioniștilor de la nivel local și regional (ex.: psihologi, psihiatri, medici de familie).
Prin încurajarea intervențiilor și campaniilor regionale, centrate atât pe grupurile țintă, cât și pe părțile interesate din afara domeniului sănătății, proiectul urmărește să implementeze prevederile “Pactului European pentru Sănătate și Bunăstare Mintală” cu privire la:
- Prevenirea suicidului
- Combaterea stigmatizărilor legate de tulburările de sănătate mintală
- Promovarea sănătății în rândul tinerilor
- Proiectul urmărește, de asemenea, să dezvolte ghiduri și să promoveze exemple de bune practici bazate pe dovezi, ce pot fi incluse în „Orientări UE pentru Sănătate şi Bunăstare Mintală”.